fbpx

Ce este o calificare si cum se obtine?

IA DIPLOMA FARA SA FACI CURS!
7 mai 2014
.
12 ianuarie 2017
 

Acte necesare la înscriere:

Carte identitate original + copie xerox (in termenul de valabilitate) ;

Certificat de naștere original + copie xerox ;

Ultima diplomă de studii original + copie xerox ;

Adeverință medicală cu specificația “Sănătos din punct de vedere fizic și psihic”;

Date de contact adresa actuală, telefon/fax, e-mail .

EURO JOBS furnizeaza 3 tipuri de cursuri de calificare:

 

Nivelul 1:

Persoana este responsabila de executia propriei activitati. Munca presupune in special activitati simple, de rutina. Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: de regula, invatamant obligatoriu si formare profesionala. Formarea profesionala este dobandita fie in cadrul invatamantului profesional prin scoala de arte si meserii, fie printr-un program de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor.

Nivelul 2:

Persoana este responsabila de executia propriei activitati si in plus exista o responsabilitate colectiva in cadrul activitatilor desfasurate, care presupune colaborarea cu colegii. Munca presupune o gama larga de activitati realizate in contexte variate. Unele dintre aceste activitati sunt complexe sau nerutiniere. Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: cel putin invatamant obligatoriu si calificare profesionala prin invatamantul profesional – scoala profesionala – sau prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor.

Nivelul 3:

Persoana este responsabila de executia propriei activitati, dar si de realizarea sarcinilor incredintate grupului din care face parte, avand atributii de coordonare si control. Munca presupune o gama larga de activitati complexe, nerutiniere, realizate in contexte variate. Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: invatamant liceal – filiera tehnologica si vocationala sau invatamant postliceal ori invatamant liceal si program de formare profesionala de specialitate in sistemul de formare profesionala a adultilor. 

Ce este o calificare si cum se obtine?

Atunci cand doresti sa te angajezi undeva esti intrebat de calificarile pe care le ai. In principiu toata lumea stie ca pentru a dovedi ca ai o anumita calificare trebuie sa ai o diploma care sa ateste acest lucru, dar mult mai putina lume stie exact care sunt conditiile legale pentru a obtine o diploma si ce trebuie sa faci concret pentru a te califica intr-o meserie.

In cazul nostru aplicabila este: “pregatire intr-un anumit domeniu de activitate profesionala”. Conceptul de calificare este strans legat de cel de FORMARE PROFESIONALA. CALIFICAREA, respectiv recalificarea, reprezinta pregatirea si formarea profesionala care conduce la dobandirea unui ansamblu de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice uneia sau mai multor ocupatii.

Formarea profesionala incepe cu etapa de “pregatire profesionala” realizata prin pregatirea scolara, liceala sau universitara. In functie de institutiile de invatamant absolvite si de specializare, potrivit legislatiei romanesti, absolventul poate obtine o anumita calificare care ii da dreptul sa profeseze intr-o anumita meserie.

Cei care frecventeaza institutii de invatamant care la final nu ofera o calificare (ex: liceele teoretice), pentru a se califica intr-o anumita meserie si a obtine o recunoastere oficiala, sunt nevoiti sa urmeze cursuri autorizate de formare profesionala a adultilor. Formarea profesionala initiala a adultilor asigura pregatirea necesara pentru dobandirea competentelor profesionale minime necesare pentru obtinerea unui loc de munca. Participarea la cursuri de formare profesionala este recomandata si celor care la finalizarea scolii obtin o diploma care atesta ca sunt calificati intr-o anumita meserie dar care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele practice pentru a fi mai bine adaptati la conditiile locului de munca. Formarea profesionala continua este ulterioara formarii initiale si asigura adultilor fie dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite, fie dobandirea de noi competente. Legat de obtinerea unei calificari este important de stiut ca potrivit legislatiei actuale exista 5 nivele de calificare.

Atentie: potrivit legii cursuri de calificarea sau recalificarea adultilor se vor organiza pentru calificarile cuprinse in Registrul national al calificarilor profesionale din Romania. Detalii despre acestea puteti afla consultand site-ul Autoritatii Nationale pentru Calificari: www.anc.edu.ro.

Pentru a fi sigur ca vei obtine un certificat de calificare recunoscut oficial mai trebuie sa verifici un lucru: daca firma sau institutia care organizeaza cursul este autorizata de ANC sa desfasoare acel curs. Pentru asta trebuie sa intrati pe site-ul ANC in sectiunea : Registrul National al Formatorilor autorizati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *